Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home3/r70483weis/siriustoastmasters.org/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854
Prima zi în Toastmasters – Sirius Toastmasters

E primul articol pe care îl scriu vreodată! Drept urmare, nu prea știu ce anume face un articol interesant sau nu. Mi-aș fi dorit să mă consult cu cineva cu experiență în domeniu, care să îmi spună ”Când scrii un articol e bine să faci A și B și să eviți C și D!”. Dar nu e nimeni aici să îmi spună ce să fac și ce nu … Acum însă, aș putea fi eu acel cineva. Eventual aș putea să mă întâlnesc cu mine, cel de acum un an și ceva, și să îi spun: ”Când ții primul tău discurs la Toastmasters, să faci A și B … și să eviți C și D!”.

Iată ce mi-aș spune dacă m-aș întâlni cu cel de acum un an și ceva, înainte să țin primul discurs în cadrul unei întâlniri Toastmasters:

  1. Stai de cealaltă parte a fricii!

Frica nu o să dispară niciodată! O să îți fie frică de faptul că nimeni nu aude ce spui, că nimeni nu înțelege ce spui, sau că vei fi înțeles greșit, sau că cineva te va întrerupe și vei pierde publicul, sau că te vei complica în prea multe idei, sau că vei avea prea puține, sau că … sau că …

Frica nu o să dispară niciodată! Chiar și așa, poți face ceva în acest sens! Poți alege să stai de acea parte a fricii unde ești paralizat și nu faci nimic sau poți alege să stai de cealaltă parte a fricii unde urmărești să faci ceva pentru tine! Poți decide că ceea ce vrei e mai important pentru tine decât frica pe care o simți! Poți decide că de acum înainte vei folosi frica în avantajul tău! Frica te ajută să conștientizezi zonele în care nu ai suficientă experiență, ceea ce nu înseamnă că nu poți să faci un anumit lucru. Înseamnă doar că nu l-ai mai făcut! Iar faptul că nu l-ai mai făcut nu înseamnă că nu îl poți face bine. Înseamnă doar că trebuie să fii atent la ceea ce faci.

  1. Fii atent!

Toți oamenii sunt diferiți! Fiecare om are cel puțin o calitate pe care marea majoritate a celorlalți oameni nu o au. Dar există o însușire pe care toți o avem: atenția. Grație atenției putem observa, înțelege, iniția și desăvârși un nou comportament, ne putem crea noi obiceiuri.

Fiind atent la ceilalți vorbitori, poți observa cum reușesc să ajungă la public, poți înțelege ce anume au făcut, poți începe apoi să exersezi și să perfecționezi acea tehnică. Mai mult decât atât, fiind atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău, poți descoperi zeci de subiecte de discursuri în fiecare zi. Dacă acorzi atenție la tot ceea ce se întâmplă în jur, fără să te grăbești să ajungi la concluzii, vei descoperi o mulțime de lucruri interesante în împrejurări sau situații pe care înainte poate le priveai ca fiind banale sau anoste.

  1. Nu te grăbi!

La fel cum orice plantă are ritmul și etapele ei de creștere, la fel se întâmplă și cu tine ca vorbitor în public sau cu discursurile tale. O creștere sănătoasă nu înseamnă că trebuie să depui eforturi supraomenești! Treptat, dar constant, abordează câte o tehnică și practic-o de mai multe ori! Poate că nu îți va ieși din prima, dar, pas cu pas, vei ajunge să o stăpânești! La fel și cu discursurile, dacă îți vei acorda timp să le repeți, vei începe să le simți, să știi ce trebuie să păstrezi, ce trebuie să schimbi, ce trebuie să adaugi astfel încât să publicul să primească mesajul pe care urmărești să îl transmiți.

Nu va dura mult până când vei observa că făcând pași mici vei ajunge departe și vei ajunge în locuri în care știi ce și cum să faci! Ai încredere că vei ajunge unde ai nevoie să ajungi, ai încredere în tine!

  1. Nu imita alți vorbitori!

E ușor să imiți o anumită tehnică și apoi, treptat, să îi dai nuanța ta personală. Dar, să imiți întreaga constelație de tehnici care definesc un anume vorbitor e un efort mult prea mare, și, chiar presupunând că vei reuși, te va transforma într-o clonă lipsită de cel mai mare atu pe care l-ai putea avea: unicitatea ta. A-ți însuși o tehnică este un proces de a o descoperi în tine cum o poți folosi, nu numai de a o imita sau de a o face precum alții! Fiecare vorbitor are un specific al său și a folosi o tehnică altfel decât alții … nu este o greșeala, ci este parte din cel mai frumos cadou pe care l-ai putea oferi publicului: tu însuți!

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Start typing and press Enter to search